Сезонні роботи що нового?

Сезонні роботи що нового?

Згідно з даними Державного Центру цим літом вибір сезонних робіт буде більш обмежений, ніж у минулому 2009 році.

Будівельна сфера, до недавнього часу основний споживач робочих рук, переживає не найкращі часи. Що позначилося на кількості вакансій: їх кількість, порівняно навіть з минулим роком, зменшилася на 40%.

Широкою пропозицією тимчасових робочих місць можуть похвалитися хіба що аграрний сектор, сфери громадського харчування і послуг, а також роздрібної торгівлі.

Сезонних вакансій для фахівців сфери обслуговування та в аграрному секторі менше не стало, але конкуренція серед претендентів підвищилася.

У середньому рівень зарплатних очікувань фахівців в порівнянні з минулим роком незначно знизився (приблизно на 10%). Реакція потенційних роботодавців на змінену кон'юнктуру не змусила себе довго чекати: умови оплати посилилися. Якщо в докризові часи вона відрізнялася широким розкидом цін - 60-200 грн./доба, то цього літа «таксу» стандартизували - 100 грн./доба, незалежно від того, йде мова про збір врожаю або ж розвазі нудьгуючої публіки.

Місце в полуничному раю

У докризовий період найбільш гострий дефіцит з набору «сезонщиків» випробовували компанії аграрного сектору. Адже професійні збирачі врожаю прагнули робити це подалі від батьківщини, вважаючи за краще заробляти на зборі ягід у Фінляндії чи помідорів у Польщі. Але з початком кризи Європа стала менш гостинною, і тому навіть цій категорії працівників довелося звернути свій погляд на рідні поля. Туди ж має намір вирушити і частина городян. В основному - жителі невеликих населених пунктів.

Хоча номінально рівень оплати в порівнянні з минулим роком не змінився, фактично, з урахуванням зниження купівельної спроможності гривні, він зменшився приблизно на третину. При цьому експерти відзначають, що суттєвих регіональних відмінностей у рівні оплати в межах України немає. Незалежно від умов проживання.

Без сну, без відпочинку

Ще однією новинкою нинішнього сезону стала жорсткість умов праці сезонних робітників у приморських містах і селищах. Якщо раніше роботодавці були змушені йти на поступки, пропонуючи менш напружений графік роботи, то цього літа шестиденний робочий тиждень та дванадцятигодинний робочий день стають звичайною справою.

Більш того, навіть санаторії та дитячі табори, які зазвичай лояльно ставилися до того, що приїжджі фахівці - лікарі, медсестри, кухаря - брали з собою власних дітей, нинішнім літом окремим пунктом стали спеціально вказувати у вакансії відсутність такої можливості. Цих співробітників намагаються залучити дещо більшою, ніж у середньому по ринку зарплатою (лікарі - близько 2-2,5 тис. грн., Медсестри - 1,5 тис. грн.). Найбільший попит спостерігається на кваліфікованих кухарів.

Все по сто

Більшість роботодавців вважають за краще мати справу або з перевіреними кадрами, або ж наймати персонал за рекомендацією. Проте деякі особливо економні роботодавці все ж таки зіткнуться з кадровим дефіцитом.

Брак персоналу, швидше за все, відчують і компанії - виробники слабоалкогольної й безалкогольної продукції, морозива. Саме вони планують залучати молодих людей (студентів і навіть школярів старших класів), пропонуючи їм гнучкий графік роботи та скорочений робочий день.

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад